Løjstrup Hovedgård

Sorter

Løjstrup frugtplantage har en lang række forskellige sorter, lige fra de traditionelle danske som Filippa og Pigeon, til ny sorter som Discovery og Bellida. Der er rig mulighed for at finde både tidelige sensommeræbler, og senere på sæsonnen gemmeæblerne, som kan gennem helt hen til April.

Frugtkalender

Kalenderen viser hvornår frugten omtrentlig er plukke- og spisemoden. Kalenderen er kun vejledende, og modenheden kan let variere plus minus en uge, afhængig af sæsonnen.

Klik på en sort, for at få mere information om denne.

Sort/Måned August September Oktober November December Januar Februar Marts
Discovery
Rød Ananas
Guldborg
Summer red
Gråsten
Filippa
Aroma
Grev Molkte (pære)
Conference (pære)
Elstar
Bellida
Holstener Cox
Pigeon
Ingrid Marie
Golden Delicious
Belle de Boskoop
Gloster
Plukkemoden
Spisemoden

Opbevaring

For at æblerne kan gemmes lige så længe som der opgives i frugtkalenderen, er det vigtigt at æblerne opbevares rigtigt.
Æbler opbevares bedst i luftige kasser. Indtil frosten kommer er det bedste sted i skyggesiden udendørs, under et halvtag.
Når frosten kommer skal frugten i hus, køligt (ca. 5 gr.), mørkt og endeligt ikke for tørt. Stil frugtkasserne på "mussesikre" stativer. Sortér jævnligt æblerne, så eventuelt dårlige æbler ikke smitter andre.

Plukning

Plukningen har også stor betydning for æblernes holdbarhed. Hvis æblerne stødes under plukning, vil dette resultere i brune, bløde mærker, som rødner tidligt. En god huskeregl er, at æbler skal behandles som æg.
Æblerne på et træ modner over en periode. Pluk altid de største, og mest modne først, da dette giver de bedst smagende, og mest holdbare æbler.


Gennemgang af Sorterne

Discovery

Billede af Discovery æble

Spiseæble, aromatisk i smagen, sødere end de øvrige tidlige æbler. Kan også bruges til grød og i desserter. Farven er varm rød og gul. Er ikke et gemmeæble.

Rød Ananas

Billede af Rød Ananas æble

Spiseæble, godt i salater og desserter. Varierer i farven fra hvidgul til rød. Er ikke et gemmeæble.

Guldborg

Billede af Guldborg æble

Spiseæble. Frisk syrlig smag, saftigt og sprødt frugtkød. Farven er gul-grøn undertone med røde striber/pletter. Er ikke et gemmeæble.

Summer red

Billede af Summer Red æble

Spiseæble, men egner sig også til bagværk, saleter og desert. Smagen er sød og fyldig med en god aroma. Farven er højrød, ofte med en grønlig side på æblet.

Gråsten

Billede af Gråsten æble

Spiseøble, der kan bruges til grød og desserter Meget saftigt, knasende sprødt, når det er bedst. Smagen afbalanceret sød-syrlig og afrundet. Farven lysegul til gul med varierende rød dækfarve.

Filippa

Billede af Filipa æble

Spise-/madæble, der er eminent til grød og desserter. Smagen er karakteristisk sød-syrlig, og opnås først efter ca. en måned lagring. Farven er svag gul, ofte med rødlig "kind".

Aroma

Billede af Aroma æble

Spiseæble, også velegnet til mad. Æblet er velsmagende, let syrligt og saftigt. Farven er rød med gul baggrund. Gemmeæble (til jul). Krydsning mellem Ingrid Marie og Filippa.

Grev Molkte (pære)

Billede af Grev Molkte pære

Stor, rund pære, der både kan nydes tideligt, mens den er sprød eller senere, når den er saftig. God til pæretærte. Grå-grøn farve.

Conference (pære)

Billede af Conference pære

Ogdå kaldet "flaskepære" pga. formen. Sprød spisepære. Grøn med brunlige partier.

Elstar

Billede af Elstar æble

Et af de allerbedste spiseæbler. Også eminent til kager, desserter og saleter. Frugtkødet er fast og saftigt med en fin sød-syrlig smag. Farven er grøn med gul-røde aftegninger afhængig af soleksponeringen, som kan være svær pga. det tætte løv. Krydsning mellem Ingrid Marie og Golden Delicious. Gemmeæble til Januar/Februar.

Bellida

Billede af Bellida æble

Spiseæble. Frugtkødet er meget fast, sprødt og saftigt, smagen sød. Farven er rød kind på en grøn-gul bund. Gemmeæble.

Holstener Cox

Billede af Holstener Cox æble

Spise- og madæble. Smagen er kraftig aromatisk. Saftig, først fast, senere løst frugtkød. Gemmeæble til januar.

Pigeon

Billede af Pigeon æble

Kaldes også "juleæble". Spiseæble, meget karakteristisk, pikant smag. Bruges også som julepynt. Kan soles ude på tæppe eller ligende for at opnå den ildrøde farve. Gemmeæble til februar, Marts.

Ingrid Marie

Billede af Ingrid Marie æble

Spise- og madæble. Frugtkødet er saftigt med en syrlig-sød smag ig kraftig aroma. Farven rød til mørkerød. Gemmeæble til Januat, Februar.

Golden Delicious

Billede af Golden Delicious æble

Spiseæble. Smagen sød. Farven grøn, eferhånden gullig. Gemmeæble til Marts, April.

Belle de Boskoop

Billede af Belle de Boskoop æble

Madæble. Frugtkødet er meget fast med kraftig, syrlig smag og aroma. Farven er rød med en karakteristisk, ru, belægning. Gemmeæble til Januar, Februar, bruges først efter ca. 2 to måneder lagring.

Gloster

Billede af Gloster æble

Spiseæble. Frugtkødet er fast, smagen sødlig og afbalanceret. Farven er højrød, ofte med en grøn side. Formen er karakteristisk aflang. Gemmeæble til Marts, April, opnår først sin fulde smag og sødme efter nytår.